Deze amateurvoetbaltrainer heeft ontsnappen als hobby

Deze amateurvoetbaltrainer heeft ontsnappen als hobby: 'Op een gegeven moment raak je er verslaafd aan'

Door Casper Gout

Alem-trainer John Cornelissen heeft inmiddels ruim 80 escape rooms gespeeld, slechts twee keer wist hij niet te ontsnappen.
Foto © Joris Knapen / Pix4Profs

Zijn hobby kan dit voetbalseizoen zomaar eens van pas komen. John Cornelissen (37) is bijna wekelijks in een escape room te vinden én ondertussen probeert de Bosschenaar ook met Alem te ontsnappen, maar dan aan degradatie uit de derde klasse. "Het is echt niet altijd leuk om trainer te zijn."

Puzzelen. Ontcijferen. Oplossen. Het zijn drie dingen waar Alem-trainer John Cornelissen (37) zich veel mee bezighoudt. Met een clubje van vier reist de trainer heel Nederland en België door om de tofste escape rooms te spelen. In zo'n kamer hebben Cornelissen en zijn maten één simpel doel: ontsnappen. "Tot nu toe hebben we ruim 80 escape rooms gespeeld", vertelt hij. "Daarvan hebben we er twee niet gehaald. Ik kan daar echt van balen."

Het begon allemaal zo'n vijf jaar geleden, toen Cornelissen met een grote groep vrienden zijn eerste escape room speelde. "Het was een hele grote escape room in Best", herinnert hij zich. Ik vond het leuk en daarna ben ik het verder gaan ontdekken. Op een gegeven moment raak je er verslaafd aan."

Het is niet altijd leuk om met mij te spelen, ik wil altijd winnen

Dat Cornelissen verslaafd raakte aan escape rooms, is niet gek. "Ik ben een spelletjesmens. Het is niet altijd leuk om met mij te spelen, ik wil altijd winnen", zegt hij lachend. "Ik vind het gewoon leuk om samen met een team iets te doen. Een escape room is heel uitdagend. We hebben een heel divers team qua niveau. De een komt van het MBO en de andere komt van de universiteit. In de praktijk pakt dat goed uit. We hebben allemaal onze eigen kracht in zo'n kamer."

Horror
Een vriendin van spelletjesman Cornelissen kiest op een website de beste escape rooms uit. "Van de top-50 hebben we nu tachtig procent gehad. Er zijn veel verschillende soorten escape rooms. Soms zijn er ook acteurs bij. Dat is heel gaaf. De gaafste kamer die we gedaan hebben was vlakbij Brugge. Die was volledig in filmthema. Alles kwam voorbij. Komedie, horror en avontuur. Dat was geweldig."

Cornelissen is groot fan van spelletjes, maar het voetbal... Dat neemt hij serieuzer. "Voetbal is wel anders. In zo'n room draait het om communicatie. Dat is in het voetbal niet anders. Spelers zijn gebaat bij goede communicatie. Daar sta ik als trainer voor. Er komt ook een stukje management bij kijken. Het is aan mij om de boel op de rails te houden. Dat vind ik het uitdagende aan het trainerschap."

Een overeenkomst tussen de escape rooms en het voetbal is altijd willen winnen. "Als we niet winnen, moet ik altijd eerst vijf minuten tot mezelf komen. Het is echt niet altijd leuk om trainer te zijn. In zo'n kamer is het doel ontsnappen. In het voetbal is dat kampioen worden. Of handhaven in ons geval."

VV Alem strijdt tegen degradatie uit de derde klasse C dit seizoen.
Foto © Gerald van Zanten Sportfoto's

Lange weg
De weg naar handhaving is nog lang. Op dit moment staat Cornelissen met Alem in de degradatiezone, als ware het een escape room. Om daaruit te ontsnappen moet Alem in de komende vier weken DBN'22, Nulandia, Real Lunet en Helvoirt verslaan. "Als wij nog iets willen dit seizoen, moeten dat twaalf punten worden. Dat wordt geen Houdini-act, maar we hebben genoeg kwaliteit om te handhaven", besluit de trainer.

Bron:    Brabants Dagblad