Minder degradanten in het amateurvoetbal

Er degraderen dit seizoen in het landelijke standaardvoetbal een stuk minder clubs dan tijdens voorgaande jaren het geval was.
In de 1e tot en met de 4e klasse moeten niet de twee laagst geŽindigde ploegen, maar alleen de nummer laatst zonder herkansing een klasse lager gaan spelen.

In de 1e tot en met de 4e klasse was het gebruikelijk dat de nummers 13 en 14 rechtstreeks degradeerden. De nummers 11 en 12 van iedere competitie moesten zich via de nacompetitie proberen te handhaven.
In het nieuwe competitieseizoen, dat volgende week start, speelt de nummer 11 zich echter rechtstreeks veilig. De clubs die als 12e en 13e eindigen, spelen nacompetitie en alleen de nummer laatst degradeert direct.

Reden voor deze wijziging zou volgens diverse media het latere einde van de competitie zijn. Er wordt tot het weekeinde van 27 en 28 mei gevoetbald en dus blijft er minder tijd over voor de nacompetitie, die uiterlijk half juni beŽindigd moet zijn.