Hoe nu verder met het amateurvoetbal?

Door de uitbraak van het coronavirus zijn alle wedstrijden in amateurvoetbal afgelast tot april. De voetbalkalender raakt daardoor overvol, want door voorjaarsstormen en een stevige winter waren er al veel wedstrijden afgelast. De vraag is of competities nog wel het einde kunnen halen.

Er zijn nog zes ingeplande wedstrijddagen vanaf april - speelronde 21 tot en met 26 - en twee inhaalweekende tot de nacompetitie, die volgens het schema begint op 30 mei en 1 juni. Of er een handboek bij de KNVB is voor als competities zo erg uitlopen? "Er ligt geen protocol", vertelt een persvoorlichter van de KNVB. "Wij hadden dit natuurlijk ook niet voorzien en dit is ook nog nooit gebeurd", doelt hij op de uitbraak van het coronavirus. "Het doel blijft om competities in het amateurvoetbal uit te spelen, maar het heeft op dit moment weinig zin om daarover te speculeren."

Toch rest er weinig anders dan speculatie over het verdere verloop van het amateurvoetbal.

Vijf opties
1. Alles wordt doordeweeks ingehaald
Clubs waarbij geen enkele wedstrijd is afgelast moeten - in een competitie van veertien teams - vanaf april minimaal negen wedstrijden spelen. In dat geval zouden ze met een dubbelprogramma in het paasweekend en een wedstrijd op Hemelvaartsdag hun competities kunnen uitspelen. Heeft een club al een aantal wedstrijden gemist, dan moet er op donderdag worden gespeeld. Per duel wat al voor maart is afgelast moet er op een doordeweekse dag worden gespeeld. In het geval van Alem (pas dertien wedstrijden gespeeld) moet er op vier donderdagen in april of mei worden gevoetbald.

2. De competitie wordt verschoven
De nog in te halen duels worden na de laatst geplande competitiewedstrijd ingehaald. Dat betekent dus dat het nacompetitieschema doorschuift. Op dit moment staat die gepland van 30 mei tot en met 28 juni. In dat geval moeten amateurvoetballers ook in juli in actie komen.

3. Er wordt besloten dat er dit seizoen niet meer gevoetbald gaat worden
Niemand promoveert, niemand degradeert. Het amateurvoetbalseizoen is in die zin zo gehavend dat de KNVB geen andere mogelijkheid ziet dan het seizoen te staken. Volgend jaar nieuwe kansen in dezelfde competities. Clubs die de stap naar het zaterdagvoetbal maken worden op het laagste niveau ingedeeld. Daar zijn nog competities met slechts elf of twaalf ploegen.

4. Er wordt besloten dat het laatste reguliere competitieduel reeds is gespeeld
Zodra de RIVM groen licht geeft, begint de nacompetitie. De periodes worden verdeeld op basis van hoe de stand nu is. Datzelfde geldt voor de play-offs tegen degradatieplekken. De derde periodetitel gaat in dat geval over naar de club met de hoogste plek op de ranglijst zonder periodetitel.

5. Er wordt besloten dat er dit seizoen niet meer gevoetbald gaat worden
De huidige koplopers promoveren, de huidige hekkensluiters degraderen. Dat is wel ingewikkelder, want sommige competities hebben dertien teams, sommige veertien. De KNVB zal per hoeveelheid teams in de competitie een andere manier van promoveren en degraderen bepalen.

Sjors Grol